Fransa, 2040'a kadar benzinli ve dizel araç satışını yasaklayacak…

Fransa’nın yeni Çevre Bakanı Nicolas Hulot, Fransa’nın 2040 yılına kadar tüm benzinli ve dizel araçların satışını yasaklayacağını açıkladı. Ayrıca o tarih itibariyle içerisinde petrol, gaz veya kömür barındıran hiçbir projeye izin verilmeyeceğini belirtti.

Çevre bakanı Hulot bu açıklamayı, Fransa’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “gezegeni yeniden büyük haline getirme” sözü çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında yaptı. Avrupa Çevre Ajansı (EEA)’nın 2016 yılı en Düşük karbon emisyonuna sahip otomobil üreticileri listesinde birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alan Fransız otomotiv üreticileri Peugeot, Citroen ve Renault olmasına rağmen, Hulot bu kararın aynı zamanda Fransız otomotiv üreticilerini de ciddi şekilde yakından etkileyeceğini farkında olduğunu fakat konuyla ilgili projelerinin de olduğunu ekledi. Hurda teşviği benzeri bir uygulama ile hava kirliliğine sebebiyet veren eski araçların yenisi ile değiştirilebilmesi adına, tüketicilere teşvik verileceğini belirtti.

Fransa’nın başkenti Paris uzun süredir hava kirliliği ile mücadele veriyor. Hulot’un yaptığı bu açıklama tam da Volvo’nun 2019 yılından itibaren sadece dizel veya sadece benzin motorlu araç üretmeyeceğini açıklaması üzerine geldi. Hulot, gazetecilere verdiği demeçte, Fransa’nın 2022’de elektrik üretmek için kömür kullanmayı bırakacağını ve bunun 4 milyar Euro’ya kadar olan yatırımın enerji verimliliğini artırmaya yardımcı olacağını söyledi. Bu çalışmalar önceki yıl imza edilen Paris iklim Sözleşmesi çerçevesinde taahhütlerin yerine getirilmesini kapsayan 5 yıllık bir planın parçası olarak gerçekleşecek.

Konvansiyonel motorlu araçları yasaklama kararını alan ilk ülke Fransa değil. Önceki yıl Hollanda ve Norveç’te 2025 yılına kadar dizel motorlu araçlardan kurtulmak istediklerini belirtmiş, Almanya ve Hindistan’da 2030 yılından önce benzer kararları alacaklarını belirtmişlerdi.

Kaynak: TEHAD, Telegraph, Independent

Leave a Comment