Türkiye Altyapısı Elektrikli Araçlara Hazır mı?
Dünya genelinde yaşanan kaynak sorunları, otomobil kullanıcılarını elektrikli araçlara yönlendirdi. Voltrun Genel Müdürü Berkay Somalı, şehir altyapıları ve bu alanda yapılan girişimleri Sanayi Gazetesi’ne anlattı.
Dünya genelinde savaş ve pandeminin etkileriyle birlikte artan yakıt ücretleri, otomobil kullanıcılarını elektrikli araçlara yönlendirdi. Türkiye altyapısının yoğun talepler karşısında yeterli olup olmadığı ise en önemli sorular arasında yer alırken, elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumlarını sağlayan Voltrun’un Genel Müdürü Berkay Somalı, konuya ilişkin görüşlerini Sanayi Gazetesi ile paylaştı.
Fosil yakıtların giderek azalması ve bu yakıtların çevreye verdiği zarar sonucunda tüm dünya elektrik enerjisi ile çalışan araçlara yöneliyor. Araçların yaygınlaşması için en önemli etken ise altyapı olarak görülüyor. Dünya’da elektrikli araçlar için artan altyapı yatırımları Türkiye tarafından da yakından takip ediliyor. Türkiye’nin otomobili “Togg” ile birlikte daha da hız kazanan yatırımlar, kullanıcıların elektrikli araçlara yönelmesinde büyük bir neden olarak görülüyor.
Her İki Kişiden Biri Elektrikli Araç İstiyor
Elektrikli araçların yaygınlaşması için en önemli etken olarak ülke içerisinde yapılan altyapı yatırımları görülüyor. Şarj istasyonları ve pil teknolojileri alanına yapılan yatırımlarla birlikte kullanıcılar fosil yakıtlı araçlardan vazgeçip elektrikli araçlara yöneliyor. Sürücülerin elektrikli araçlara yönelim nedenlerini araştıran Castrol, 10 ülkede 10 bin tüketici ve 100 sektör yöneticisinin içinde bulunduğu bir araştırma yayınladı. Yapılan araştırmaya göre, dünyadaki otomobil sahibi tüketicilerin yarısından fazlası gelecek sefer elektrikli araç almak istiyor. Çin yüzde 80 ile en çok elektrikli araç almak isteyenlerin bulunduğu ülke olarak öne çıkarken, Türkiye’de araştırmaya katılanların yüzde 49’u bir sonraki araçlarının elektrikli olmasını istiyor. Rapora göre, Türkiye, bu oranla Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, Hindistan ve Almanya’nın önüne geçiyor.
Hava Kirliliği En Önemli Neden
Araştırmaya katılan Türkiye’deki tüketicilerin elektrikli araçlara yönelmesinde ki en önemli etken yüzde 88 oranına ulaşan kentsel hava kirliliği oldu. Elektrikli araç kullanmayan tüketicilerin yüzde 70’i şarj altyapısının yeterli olmadığını gerekçe gösterdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 2021 sonu verilerine göre yaklaşık 6 bin 500 elektrikli araç ile 3 bin 500’e yakın şarj ünitesi olduğunu söyledi. 2030 yılında 1 milyonun üzerinde elektrikli araç sayısına ulaşılacağını, en az 100 bin şarj ünitesine ihtiyaç duyulacağını da ekledi. Artan elektrikli araç yatırımlarıyla beraber kullanıcıların teşvik edileceği düşünülüyor.
Altyapı Sorunu Yok
Şarj cihaz teknolojilerine yönelik artan yoğun ilgi ve bu alana ilişkin yapılan yatırımlar sonucunda sektörel bir büyüme söz konusu haline geldi. Elektrikli araç şarj istasyonları alanında Türkiye’nin en çok tercih edilen firmaları arasında yer alan Voltrun, elektrikli araç sayısının artmasıyla altyapı çalışmalarının da hız kazanacağını belirtti. Elektrikli araç sayısından daha fazla bireysel ve ticari şarj istasyonlarının olduğunu söyleyen Voltrun Genel Müdürü Berkay Somalı, şu anda Türkiye’de işleyiş anlamında altyapısal bir sorunun olmadığını dile getirdi.
Teşvik Sayesinde Büyüyen Sektör
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hızlı şarj istasyonları yatırımlarına teşvik edilmesi için düzenlenen “Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı” kapsamında 1560 tane DC şarj ünitesinin kurulumunun gerçekleştirileceğini aktaran Berkay Somalı, devlet eliyle yapılan bu çalışma maliyetlerin düşürülmesinde yeterli olacağını söyledi. Bakanlık tarafından verilen destekler ve Togg’un satışa girmesi ile sektöre yönelik teşviklerin artacağını düşünen Somalı, “Makro ölçekte elektrikli aracı özendirecek teşviklerin olması sektörümüzün büyümesi açısından önemli” dedi. Teşvik sayesinde hızlı şarj istasyonlarının kurulumu ve yaygınlaşmasının hızlanacağına değinen Somalı, EPDK tarafından yayınlanan şarj hizmeti yönetmeliği ile şarj ağı işletmeciliğinin kurumsallaştığını açıkladı.
İstasyonlar İçin Uygunluk Onayı
Elektrikli araçlara yönelik artan talepler doğrultusunda şarj cihaz istasyon sayılarının artırılması için çok fazla yönelim meydana geldi. Bu durum sonucunda Türkiye altyapısından büyük çapta elektrik enerjisinin kullanılacağı ve şebeke gücünün yeterli olmayacağı konularına ilişkin soru işaretlerini gideren Somalı, istasyonların kurulurken elektrik dağıtım firmaları tarafından altyapı uygunluk onayı alındığını ve gücün yeterli bulunmadığı alanlarda yeni trafolar ile güç artırımının yapılabildiğini ifade etti.
Şehirlerarası DC Şarj Cihazları
Altyapı çalışmaları ve yatırımlarının elektrikli araç sayılarına bağlı olarak büyüyen bir sistem olduğunu aktaran Somalı, Türkiye altyapı çalışmalarının sürekli olarak devam edeceğini vurguladı. Şarj cihazlarının konumlandırılmasına yönelik açıklamada bulunan Somalı, araç menziline bağlı değişikliklerin görüldüğünü belirterek, şehirlerarası yoluculuk için dinlenme tesislerinin tamamında DC Yüksek Hızlı Şarj İstasyonlarının kurulması gerektiğini vurguladı. Somalı, zaman içerisinde artan yatırımlarla beraber akaryakıt istasyonlarının yerini Yüksek Hızlı Şarj İstasyonlarının alabileceğini ifade etti.
Kaynak: https://sanayigazetesi.com.tr/turkiye-altyapisi-elektrikli-araclara-hazir-mi/