Bu sene içerisinde DC, hızlı şarj ünite kurulumlarına başlıyoruz’
Voltrun’un Genel Müdürü Berkay Somalı, gazetemize özel açıklamalar yaptı. Somalı; “Voltrun Elektrikli Araç Şarj İstasyon Ağımızda mevcut 550 civarında olan soket sayımızı 2023 senesi içinde 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörün ilerleyişine bağlı olarak, ihtiyaç doğrultusunda bu sayı daha da fazla olabilir” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Texas Austin’de proje yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Amerika’nın en büyük inşaat ve proje yönetim firmalarından Turner Construction’da proje yöneticisi olarak çalıştım. Turner’da son yıllarımda özelikle yeşil binalardaki elektromekanik sistemlerle ilgilendim. Fotovoltaik sistem tasarımı ve uygulaması yaptık. Türkiye’ye dönüşümde elektrikli araç şarj istasyonları ilgimi çekti ve 2011 yılında Zebra Elektronik’i kurarak sektöre giriş yaptık. Şirketin kuruluş amacı elektrikli araçların e-mobilite ekosistemi için teknolojik çözümler geliştirmek. Bu kapsamda ilk 5 sene sadece AR-GE çalışmaları yaptık. Kendi yazılım ve donanımlarımızı geliştirdik. 2016 yılından bu yana da hem yazılım hem donanım ürünlerimiz ile piyasada yer alıyoruz. Ağırlıklı olarak şarj üniteleri, bunların işletme yazılımları ve kendi markamız olan Voltrun ile bunların işletmesini yapmaktayız.
“MEVCUT 550 CİVARINDA OLAN SOKET SAYIMIZI 2023 SENESİ İÇİNDE 3 KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Zebra Elektronik çatısı altında hem üretimimiz hem de şarj ağımız var. Voltrun Elektrikli Araç Şarj İstasyon Ağımızda mevcut 550 civarında olan soket sayımızı 2023 senesi içinde 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörün ilerleyişine bağlı olarak, ihtiyaç doğrultusunda bu sayı daha da fazla olabilir. Yine bu sene içerisinde DC, hızlı şarj ünite kurulumlarına başlıyoruz. Kendi üretimimiz ve kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen hızlı şarj ünite kurulumlarıyla da müşterilerimize daha hızlı şarj hizmeti verebilir noktaya gelmeyi planlıyoruz. Güneş enerjisinden beslenen bataryalı şarj üniteleri üzerine de çalışmalarımız var. Başta Türkiye çevresindeki ülkeler olmak üzere yurtdışına da Voltrun markası ile açılmak istiyoruz. Şarj ünitelerimizin yurt dışına yüksek adetlerde ihracatını gerçekleştirmek amacıyla birçok farklı ülkeden ilgililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada önemli olan kalite standartlarını sağlayabilecek doğru partnerleri bulabilmek. Gelen talepleri değerlendiriyoruz.
“250-300 CİVARINDA OLAN DC HIZLI ŞARJ İSTASYONLARININ SAYISI 1.500-1.700 BANDINA ÇIKMIŞ OLACAK”
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hızlı şarj istasyonu yatırımı yapılmasına olanak sağlayan “Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı” kapsamında, toplamda 1560 adet DC şarj ünitesi kurulumu yapılacak. Şu an otoyollarda 250-300 civarında olan DC hızlı şarj istasyonlarının sayısı hızlı bir şekilde 1.500-1.700 bandına çıkmış olacak. Böyle bir çalışmanın başlatılmış olması hızlı şarj istasyonlarının kurulumunu ve yaygınlaşmasını sağlayacak. Elektrikli araç sayısından daha fazla bireysel ve ticari şarj istasyonu mevcut. Elektrikli araç sayısının çoğalması ile eş zamanlı olarak altyapı çalışmaları da artarak devam edecektir.
“YAŞANILABİLİR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DİYORUZ”
Elektrikli araçların yaygınlaşması çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli. Bununla birlikte elektrikli araçların kullanım ve bakım maliyetleri fosil yakıtlı araçlara göre çok daha uygun. Dolayısıyla ekonomik bir çözümün yanında yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir dünya için elektrikli araçlar diyoruz.
Kaynak: https://www.petroturk.com/yenilenebilir-enerji-haberleri/bu-sene-icerisinde-dc-hizli-sarj-unite-kurulumlarina-basliyoruz