VOLTRUN’UN GENEL MÜDÜRÜ SOMALI: EPDK ŞARJ HİZMETİ YÖNETMELİĞİ SEKTÖR İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLDU

Elektrikli araçlar için şarj ünitesi üreten ve istasyonlar kuran Voltrun’un Genel Müdürü Berkay Somalı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Şarj Hizmeti Yönetmeliğinin sektör için yol gösterici olduğunu belirterek, “Daha önceden çokça gri alanlarımız vardı. EPDK bu yönetmelikle bu gri alanların açık ve temiz bir zemine oturmasını sağladı. Şarj istasyonu işletmeciliği nedir? Şarj, ağı işletmeciliğinin ne olduğu tanımlandı” dedi.

Elektrikli araçlar için şarj ünitesi üreten ve istasyonlar kuran Voltrun’un Genel Müdürü Berkay Somalı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Şarj Hizmeti Yönetmeliğinin sektör için yol gösterici olduğunu belirterek, “Daha önceden çokça gri alanlarımız vardı. EPDK bu yönetmelikle bu gri alanların açık ve temiz bir zemine oturmasını sağladı. Şarj istasyonu işletmeciliği nedir? Şarj, ağı işletmeciliğinin ne olduğu tanımlandı” dedi.

Voltrun’un Genel Müdürü Berkay Somalı, elektrikli araçlara elektrik enerjisi sağlayan şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı istasyonların işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin usul ve esasları bağlayan EPDK yönetmeliğini ve sektörün içinde bulunduğu durumu ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Voltrun’un Türkiye genelinde 300 kadar noktada, 450 adet soket ile şarj hizmeti sunduğu bilgisini paylaşan Berkay Somalı’nın açıklamaları şöyle:

EPDK NEZDİNDE TEK SORUMLU OLDUK: EPDK’nın yönetmeliği bizim için yol açıcı nitelikte. Daha önce çokça gri alanlarımız vardı. EPDK bu yönetmelikle bu gri alanların açık ve temiz bir zemine oturmasını sağladı ve bazı tanımları yaptı. Örneğin şarj istasyonu işletmeciliği nedir, şarj, ağı işletmeciliğinin ne olduğu tanımlandı. İşletmeciliği kurallara bağladı. Şarj ağı işletmeciliği, EPDK’nın lisansına tabi tutuldu ve muhatabımız EBDK oldu.

VOLTRUN GİBİ FİRMALAR SERTİFİKA VERMEYE BAŞLADI: Şarj istasyonlarını da bizim gibi şarj ağı  işletmesi olan Voltrun gibi firmalar sertifika vermeye başladılar. Biz de EPDK nezdinde tek sorumlu olduk. Bu bizim için önemliydi. Çünkü müşteriye karşı devlete karşı sorumlunun kim olacağı bu şekilde netleşmiş oldu. Bunun yanı sıra tarife modellemeleriyle ilgili olarak da kurallar getirildi ve çok farklı tarifelerden tek tip kilovat saat bazlı tarifeye dönülmesini sağlandı. Bunun da uzun vadede müşteri nezdinde pozitif bir etki bırakacağını düşünüyoruz. Bu noktada biz de kendi tarife modellerimizi buna adapte olabilecek şekilde, aynı zamanda müşterinin de haklarını koruyacak şekilde ve onlara en uygun fiyatta hizmet verecek şekilde ayarlamaya çalışıyoruz.

İHTİYACA GÖRE ŞARJ ÜNİTESİNİN MALİYETİ BİRKAÇ YÜZ DOLARLA, BİRKAÇ BİN DOLAR ARASINDA DEĞİŞİR: Çeşitli şarj üniteleri mevcut. Küçük duvar tipi üniteden tutun da bir akaryakıt istasyon 3-5 katı olan sistemlere kadar dönüşebilen sistemler mevcut. Bunların hepsinin de kullanım amaçları, kullanım yerleri farklı. Bir apartmanın, otoparkında da bir şarj ünitesi işletilebilir. Alt yapı dahil olmak üzere bunun maliyeti birkaç yüz dolarla, birkaç bin dolar arasında değişir. Bir otobanın yanında onlarca, hatta belki yüzlerce üniteden oluşmuş hızlı şarj istasyonları da kurulabilir. Tabii ki bunların maliyetleri de milyon dolarları bulabilir. Dolayısıyla sizin kullanım amacınız oradaki ihtiyaçlar gözetilerek uygun sistemi kurgulamak üzerine biz operasyonlarımızı yürütüyoruz.

3 TİP ŞARJ İSTASYONU VAR: Şarj istasyonu kullanımını 3 tipe ayırıyoruz. Birinci tip ev ofis kullanımları. İkincisi bizim destinasyon şarjı dediğimiz yani gittiğiniz lokanta olabilir, bir alışveriş merkezlerinde daha güçlü şarj istasyonlarına ihtiyaç oluyor. Üçüncü kullanımda otoyol kullanımı. Otoyol kullanımında ise çok daha hızlı 15 dakikalara kadar inebilecek sürelerde aracınızı şarj edip yola devam etmenizi sağlayan üniteler oluyor.

2030’LARA GELDİĞİMİZDE HER 2 ARAÇTAN BİR TANESİNİN ELEKTRİKLİ ARAÇ OLMASINI ÖNGÖRÜYORUZ:

Şu an Türkiye’de bir şarj ağı ihtiyacı çok net bir şekilde var. Hem istasyon kurulumları hem üretimle alakalı hükümet teşvikler teşvik paketleri açıklamak üzere. Bunlarla birlikte bizim 2023 yılı içerisinde gerçek anlamda elektrikli araçlara hazır olabileceğimiz bir şarj ağımızın olacağı planlanıyor. Biz de Voltrun olarak yatırımlarımızı yapmaya hazırız. Bu gerçekleştikten sonra artık ‘mesafe, menzil, yolda kalır mıyım’ gibi soru işaretleri ortadan kalkmış olacak. Tabii bu bir seferlik yapılacak bir yatırım değil. Elektrikli araçların sayısı arttıkça ki 2023 senesinden sonra çok hızlı bir artış olacağını öngörüyoruz. Hatta 2030’lara geldiğimizde her 2 araçtan bir tanesinin elektrikli araç olmasını öngörüyoruz.

ŞARJ İMKANLARININ HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ NOKTAYA GELECEĞİNİ HAYAL EDİYORUZ: Sayılar arttıkça şarj istasyonu sayısı da ihtiyacı da giderek artacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki 10-20 senelik zaman zarfında şarj istasyonlarının artacağını ve bununla ilgili birlikte şarj imkanlarının da herkesin ulaşabileceği noktaya geleceğini hayal ediyoruz.

2 ARAÇTAN BİRİNE ŞARJ ÜNİTESİ DÜŞÜYOR:Şu an Türkiye’de yaklaşık 4 bin bin civarında şarj ünitesi mevcut. Toplam araç sayısı da 8 binler civarında. Dolayısıyla 2 araçtan birine aslında şarj ünitesi düşüyor ki bu oldukça iyi bir oran.

2040 YILINDAN SONRA İÇTEN YANMALI OTOMOBİLLERİN SATIŞI DURACAK: Tamamıyla güneş enerjisi ve depolamayla çalışan hiç şebekeye bağlantısına ihtiyaç duymayan şarj üniteleri üzerine AR-GE projelerimiz var. Yeşil Mutabakatla birlikte her ülke karbon sıfır stratejilerini ortaya koymak zorunda kalıyor. Türkiye’de bu ülkelerden bir tanesi. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde özellikle ulaşım sektöründe sıfır karbon hedeflerini koyuyoruz. Zira biz de 2040 yılından sonra içten yanmalı otomobillerin satışını biliyorsunuz Cumhurbaşkanımızın kararıyla sıfırlıyoruz. Tamamen elektrikasyon ulaşımda karşımıza çıkmış olacak.

Voltrun Satış ve Pazarlama Direktörü Veysel Yurdagel de cep telefonuna yüklenen program sayesinde tüm işlemin takip edildiğini uygulamalı olarak anlattı. Yurdagel 250 TL’lik bir yüklemeyle binek bir aracın 350 km yol gidebildiğini söyledi.

https://ankahaber.net/haber/detay/voltrunun_genel_muduru_somali_epdk_sarj_hizmeti_yonetmeligi_sektor_icin_yol_gosterici_oldu_82390

Haber: ESRA ALUS/ Kamera: ADEM KARABAYIR